Tyxo.bg counter

Ип Ман

(14.10.1893 – 1.12.1972)


Биография на Ип Ман

 

Майстор Ип МанИп Ман е велик майстор на бойното изкуство Винг Чун и е главният виновник за разпространението му в световен мащаб, като започва да го преподава в по-голям кръг от хора, които в последствие се разселват в различни части на света. Той има множество ученици, които стават големи майстори по Винг Чун и по-късно откриват собствени школи и сами на свой ред стават учители, включително и спечелилият репутацията на безспорен експерт в уличните схватки и побойник Вонг Шун Люн, който обучава световно известната икона на бойните изкуства Брус Лий (Лий Юен Кам). Всъщност Брус Лий първоначално за кратко време е в школата на Ип Ман и след това отива да се обучава при Вонг Шун Люн в продължение на около 6 години.

Ип Ман е роден на  14 октомври 1893 в град Фат Шан, провинция Гуан Дун, променена в последствие на Лам Хой. Затова често се споменава в хрониките, че Грандмайстор Ип Ман, е роден в Лам Хой в Гуан-дун.
Бащата на майстор Ип Ман се наричал Ип Ой Дор, майка му се казвала Ън Шуй и имал четирима братя и сестри.

Започва образованието си на 13 годишна възраст при Ън Чун Соу. Още тогава има репутация на боец. Две години по-късно Ип Ман заминава за Хонг Конг, за да продължи  обучението си в колежа Сейнт Стивън. Там се среща с Льон Бик, който след кратък двубой го приема за свой ученик. Льон Бик му показва нови разнообразни и напреднали техники от Винг Чун, обяснява му теорията на бойното изкуство и изчиства движенията му.

На 24 годишна възраст Ип Ман се връща в родния си град и започва да работи като капитан в месната полицейска служба в Намхой, изпълнявайки длъжността съдия-изпълнител. Тренира Винг Чун с приятели и роднини, но няма официално създадено училище.

През 1937 г., когато Гранд майстор Ип Ман е на 44 години, Япония окупира Китай. Настъпват осем изключително тежки години, през които Фат Шан е окупиран и управляван от марионетно правителство. Ип Ман се заклева да не работи за новите власти, което го довежда до крайна бедност, като често бил на границата на гладна смърт.
За щастие негов близък приятел - Чоу Чен Чун, му помагал от време на време с храна. За да засвидетелства своята благодарност  майстор Ип Ман приел сина му - Чоу Куан за свой ученик. Така Ип Ман продължил от 1941 до 1943 г. да преподава Винг Чун в помещенията на текстилната фабрика в Уинг Ан. По същото време негови ученици са Куок Фу, Чан Чи Сан, Ън Ин, Лун Гай, Чоу Сай и други. Това били първата генерация ученици, които Гранд майстор Ип Ман обучил. Куок Фу и Лун Гай са все още живи и преподават в Китай в Гуан Дун.

През 1949 г. Гранд майсторът е вече на 56 г., но заминава за Хонг Конг, където през 1950 г. открива своя школа по Винг Чун първоначално на улица Дай Лам, която през времето мести на различни други улици в Хон Конг. В школата си обучава редица ученици, сред които с особен принос за разпространението и популяризирането на Винг Чун е Вонг Шун Люн - учителя на Брус Лий.

През 1967 г. Ип Ман заедно с няколко свои ученици създават Ving Tsun Atletic Associaciation.

До смъртта си през 1972 г. причинена от рак на гърлото, Ип Ман не престава да обучава нови и нови последователи на стила Винг Чун, които днес са негови достойни наследници и отлични майстори гордо разпространяващи наученото от ненадминатия си учител.
Поклон пред тази значима за Винг Чун Кунг Фу личност, доказала се като отличен и себераздаващ учител с висок морал и ценноста система за подражание.

Ако след прочетеното проявявате интерес да тренирате Винг Чун, следвайки линията: Ип Ман -> Вонг Шун Люн, може да ни пишете на Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , където ще получите подробна информация за школата ни.